Tutorial Blogger: Cum să-ți monetizezi blogul?

0 Comentarii
Cum sa-ti monetizezi blogul
Așa cum am spus și într-un articol precedent, printre beneficiile blogului se află și posibilitatea de a primi un venit substanțial din activitatea ta în blogosferă. Desigur, profitul nu apare imediat. Odată ce ți-ai creat un blog doar pentru profit, să știi că nu vei avea foarte mult succes. În primul rând, trebuie să faci blogging din plăcere, nu pentru profit. În cazul în care te axezi foarte mult pe profit, vei observa cum cititorii se vor îndepărta de tine. Nicole Carson spunea la un moment dat: "Dacă îţi place cu adevărat ceea ce faci, succesul vine. Dacă nu, atunci gândeşte-te la bani."


 În al doilea rând, dacă dorești să primești un venit din blogging, în acest articol am să-ți prezint câteva metode.

Advertoriale 

Odată ce ai obținut PageRank, poți vinde advertoriale la un preț destul de bun. Un advertorial constă într-un articol publicitar în care vei promova serviciile unei firme sau un anumit produs(e). Desigur, nu îți trebuie neapărat PageRank, însă trebuie să ai un blog foarte bine nișat. Majoritatea advertiserilor caută bloguri cu PageRank, iar cu cât PageRank-ul blogului tău este mai mare, cu atât crește și prețul unui advertorial. Eu personal am testat destule platforme, iar până acum, toate m-au cam dezamăgit. Majoritatea au restricții când vine vorba de plata, iar acest lucru te cam îndepărtează de astfel de platforme. De exemplu, dacă utilizezi acele platforme, vei fi plătit decât atunci când atingi o sumă minimă de plată, iar din suma totală, ți se vor retrage între 20-28% pentru sănătate și asigurări. Îți recomand să contactezi individual firme sau companii care caută promovare prin advertoriale și să negociezi cu ei un preț acceptabil, atât pentru ei, cât și pentru tine, iar bănuții îi vei primi imediat după ce ai publicat articolul / campania. 

Marketing-ul Afiliat

Statisticile arată că românii câștigă lunar peste 2.500 Lei prin Marketing Afiliat. O sumă destul de bună, zic eu. Marketing-ul afiliat constă în plata pe performanță sau CPA (Cost-Per-Acțiune). În alte cuvinte, marketing-ul afiliat constă în bannere publicitare sau într-o acțiune efectuată pe blogul tău. Probabil ai auzit de ProfitShare sau 2Parale. ProfitShare îți oferă posiblitatea de a promova produsele eMag.ro prin bannere publicitare, iar pentru fiecare produs vândut, vei primi anumite comisioane. 

→ Bannere sau link-uri

Poți plasa pe index anumite spații pe care utilizatorii le pot folosi pentru a-și promova site-ul sau firma. De exemplu, poți vinde bannere publicitare sau link-uri. Probabil ai văzut pe anumite site-uri imagini sau link-uri cum ar fi: "Reclama ta poate fi aici!". Este asemănător cu marketing-ul afiliat, însă prin această metodă, tu deții controlul.

Google AdSense

Bani pe blog poți face și prin intermediul programului Google AdSense. În cazul în care vei fi acceptat, poți plasa anumite bannere publicitare pe blog, iar pentru fiecare click, vei obține un venit. Desigur, pentru a intra în programul Google AdSense, trebuie să îndeplinești anumite condiții foarte stricte, deoarece Google acceptă doar bloguri care oferă conținut de calitate. 


→ Parteneriate de tip Barter

Parteneriatele de tip Barter nu te răsplătesc cu bani,  în schimb, după ce ai promovat un anumit produs, îl vei primi acasă gratuit. Librăriile online și producătorii de telefoane mobile folosesc această metodă pentru promovare. De exemplu, primești o carte de Lb. Română. Odată ce ai recomandat-o pe blog, cartea este a ta. 

Cum sa-ti monetizezi blogul
Aceste sunt principalele metode prin care poți să-ți monetizezi blogul. Cele mai folosite metode de monetizare sunt cele prin advertoriale și prin marketing-ul afiliat. Acum că ai aflat care sunt principalele metode prin care poți să-ți monetizezi blogul, următoarea întrebar ar fi "Cât ai putea face pe lună din blogging?". În principiu, din blogging poți face lejer un salariu minim pe economie (aproximativ 650-700 lei). Ca să vă faceți o părere, eu îmi ajut părinții ca să-și plătească anumite datorii și îmi ajung și de bani de buzunar. În orice caz, trebuie să oferi servicii de calitate dacă dorești să fi plătit pe măsură. Majoritatea advertorialelor pe care unii bloggeri le publică sunt foarte neprofesionale. Fără densitate cheie, fără atribute SEO, fără imagini optimizate și fără structuri organizate. Tot ceea ce oferă ei este un backlink din partea unui blog cu PageRank mare. Atât. Poate aceste advertoriale nici măcar nu sunt scrise de ei, ceea ce nu mi se pare chiar ok. Adică nu mă înțelege greșit, și eu am publicat advertoriale gata scrise, însă le-am editat pe toate. Eu nu public orice aberație și nu promovez orice site. Site-urile de tip Adult și serviciile VideoChat oferă sume mari pentru advertoriale, însă tu ai publica pe blogul tău un articol în care promovezi serviciile unui VideoChat? Eu nu, și niciodată nu o voi face. Îmi aleg cu atenție colaboratorii, iar până acum, nu am avut parte de neînțelegeri. Sunt în relații foarte bune cu toți. Acum totul depinde de tine. 

Concluzia. Poți face bani pe blog? Da, desigur că poți. Se merită? Da, se merită. Ai răbdare, iar profitul va veni și el în cele din urmă. 

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu