Plan B sau totul la risc?

2 comentarii
Totul sau nimic
Dacă am împărți acțiunea noastră asupra unui anumit lucru, sentiment sau țel, ea s-ar ramifica în două părți. Avem tabăra celor care acționează riscând totul și tabăra celor care nu riscă, ba mai mult, au și un plan B. Un fel de backup când totul nu merge așa cum ți-ai propus. Însă cum este mai bine să fim? Să mergem după instincte și să acționăm cu "totul sau nimic" sau să ne organizăm, să facem pași mici către țelul propus, iar dacă nu merge conform planului, să punem în aplicare acel backup care să ne salveze? 

În primul rând, este important să ști că rețeta succesului tău este unică și trebuie să o gândești. Desigur, poate fi ceva spontan sau poate fi ceva organizat. De exemplu, eu când m-am angajat, totul a fost ceva spontan. Am acționat cu "totul sau nimic" și a funcționat. Însă, în al doilea domeniu în care activez, nu pot aplica aceeași metodă.

În al doilea rând, decizia diferă și în funcție de tăria noastră de caracter. Unii preferăm să fim mai organizați și să nu riscăm nimic, iar alții nu țin cont de nimic și riscă totul. De exemplu, eu am pariat odată pe un meci de fotbal. Nu este cel mai inteligent lucru pe care l-am făcut, dar eram mic și doream să câștig niște bănuți. Am căutat meciul perfect, am analizat echipele, am aflat istoricul lor, am analizat statistica, am comparat rezultatele și până la urmă am pariat. Eram atât de sigur de mine și de analiza mea, încât am pariat o sumă destul de mare. Când vedeam că echipa adversă domină, îmi transpirau mâinile, eram nervos, stresat și parcă orice lucru mă deranja. Mă enervam până și pe Mama fiindcă mă chema la masă. Personele ca mine nu pot aplica strategia "totul sau nimic". În schimb, noi preferăm să analizăm totul, iar mai apoi să luăm decizia. Vă întrebați dacă am câștigat meciul? Ei bine, nu. Iar asta m-a învățat o lecție foarte importantă. În viață sunt momente în care deși noi organizăm momentul până la cel mai mic detaliu, până la urmă tot nu va ieși 100% așa cum ne-am propus noi. Fie și cu această mentalitate, noi tot nu putem acționa la risc. Alții pot fără probleme. Dacă ai o tărie de caracter puternică și nu ai emoții, poți aplica lejer strategia la risc. Statistic vorbind, cei mai de succes oameni au aplicat strategia "totul sau nimic", iar cei mai mulți oameni de succes au ajuns sus prin organizare. Observi diferența? 

Tu ce strategie aplici în viață? Totul sau nimic, ori planul B? 

2 comentarii :

 1. Si eu mi-am pus aceasta intrebare.... Inca nu mi-am dat un raspuns final. Depinde intr-adevar de fiecare persoana in parte. Dar, in general, actionez cand cred ca nu am ceva foarte important de pierdut.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună Adriana,

   Mă bucur că te-ai gândit și la acest aspect al vieții. Și eu acționez cu totul sau nimic când știu că șansele sunt foarte mici sau nu am nimic de pierdut. ^.^

   Ștergere