Ce este programarea neuro-lingvistica (NLP) ?

8 comentarii
Programarea Neuro Lingvistica
Programarea Neuro-Lingvistică (NLP - "neuro-linguistic programming") este o știință care cercetează comportamentul uman. Odată cu apariția lui, domeniul psihologiei s-a extins, iar cu timpul, exercițiile NLP și-au făcut apariția în majoritatea cabinetelor psihologice. Programarea Neuro-Lingvistică studiază cel mai avansat calculator de pe planetă, și anume creierul nostru. Practic, cu ajutorul exercițiilor NLP trimitem instrucțiuni creierului, iar acesta urmând să le învețe într-un interval foarte scurt de timp. 

În alte cuvinte, drumul tău din resursa A în resursa B va fi sprijinit de către programarea neuro-lingvistică. Să zicem că îți cunoști resursele actuale și dorești să ajungi un om de succes. Pentru asta ai nevoie de sprijin, iar programarea neuro-lingvistică te va susține pe tot parcursul drumului. Din câte am învățat eu, exercițiile NLP se bazează foarte mult pe ancore. Ce este o ancoră? Ancora este mecanismul prin care un anumit stimul din exterior sau interior declanșează o stare. Spre exemplu, atunci când te lovești (stimul) declanșezi o stare (nervozitate). Într-un mod asemănător funcționează și aceste ancore.

La ce m-ar ajuta pe mine exercițiile NLP? Haideți să vă dau un mic exemplu. Să zicem că tu fumezi foarte mult, iar sănătatea ta îți este grav afectată. Cum scapi de acestă problemă? Folosim programarea neuro-lingvistică și ne ajutăm foarte mult de ancore. 

 • Identificăm problema. În cazul nostru, fumatul. 
 • Identificăm starea noastră în timp ce fumăm. În cazul nostru, o stare de relaxare. (starea numărul 1)
 • Identificăm o altă stare care face fix contrariul. Să zicem că atunci când mâncăm spanac ne este greață, iar corpul nostru intră într-o stare neplăcută. (starea numărul 2)
 • Asociem fumatul cu spanacul printr-o ancoră, iar data viitoare când simțim nevoia de a fuma, în locul stării numărul 1, apare starea numărul 2 și cu siguranță, nu vei mai simți nevoia de a fuma. 
 • Repetiția este mama învățăturii, la fel și în NLP. Cu cât repetăm mai mult ancora (adică asocierea fumatului cu spanacul), cu atât ea va fi mai greu de "spart". 

Dacă am structura programarea neuro-lingvistică, ea ar avea cinci nivele.
 1. Lumea exterioară (mediul înconjurător) - locul unde se petrec acțiunile tale. 
 2. Comportamentul și acțiuniile tale - modul în care acționezi.
 3. Abilitățile și competențele tale - pe ce te bazezi atunci când acționezi. 
 4. Caracterul, credința și valorile tale - speranțele tale asupra acțiunii și legătura ta cu persoanele din jurul tău.
 5. Identitatea - cine ai devenit și ce ești cu adevărat? îți place unde ai ajuns? 
Pentru ca ancora ta să fie puternică și greu de spart, trebuie să îndeplinești anumite condiții. Identifică problema până la rădăcină. Aprofundează situația și amplifică intesitatea stării. Dacă aplici ancora într-o stare cu "frecvență joasă" (intesitatea stării), probabil efectul va fi destul de slab. Alege momentul potrivit pentru a aplica ancora. Asigură-te că ancora ta este unică. Aplică ancora în stări, sunete, emoții și acțiuni pe care nu le simți, auzi, și le faci zilnic. Ultima condiție este repetiția. Cu cât repetăm mai mult ancora, cu atât ea va fi mai puternică, mai stabilă și desigur, mai greu de spart. 

Axiomele/principiile NLP:
 • "Harta" lumii diferă față de teritoriul pe care-l reprezintă. 
 • Orice comportament sau acțiune are la bază o intenție pozitivă
 • Există comunicare peste tot. Chiar și tăcerea reprezintă o comunicare. 
 • Nu există greșeli, ci doar feedback. 
 • Orice comportament se adaptează asupra un ambient. 
 • Înțelegem mult mai ușor lucrurile familiare. 
 • Fiecare persoană se comportă pefect...în relație cu harta sa interioară. 
 • Tu deja posezi resursele necesare pentru a ajunge în vârf, însă ele trebuiesc exploatate. 
 • Corpul și sufletul se influențează reciproc și fac parte dintr-un sistem complex.

Programarea neuro-lingvistică are atât părți pozitive, cât și negative. Da, ea îți oferă soluția pentru problema ta, însă folosită necorespunzător, te poate afecta. Programarea neuro-lingvistică nu îți oferă o bază stabilă de cunoștințe. Trebuie ca tu să-ți construiești baza, iar mai apoi să aplici exercițiile NLP. Programarea neuro-lingvistică este folosită în special de companiile mari în spoturile publicitare pentru a atrage cumpărători. Deci, până la urmă, NLP-ul este o "armă" puternică pe care o putem folosi? Da, însă mai întâi trebuie să știm să o controlăm. 


8 comentarii :

 1. Foarte bun articolul, cel putin, eu, care nu eram prea familiarizata cu ce inseamna NLP, am inteles pentru prima data. Si mai ales, sper sa-mi gasesc ancora potrivita sa ma las de fumat (ai atins exact o problema majora de-a mea si probabil a multor altor persoane).

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună Adriana,

   Am făcut un articol despre "Cum să te lași de fumat?". Ți-l recomand și sper să te ajute!

   http://gandimrational.blogspot.ro/2014/01/cum-sa-te-lasi-de-fumat.html

   Ștergere
  2. Merci mult, incerc sa-mi gasesc motivatia perfecta si imi fac un plan. Pentru mine a fost foarte greu de fiecare data cand am incercat sa renunt la tigari, insa, daca vrei, poti! Si mai citesc si aici lucruri utile in acest sens :). Ii admir pe toti care au reusit sa scape de viciul acesta! Asa ca, felicitari si tie!

   Ștergere
  3. Încearcă să renunți treptat, pentru că mereu când vei încerca să renunți dintr-o dată, vor apărea stările de nervozitate și vei ceda. Renunță la 1 țigare / zi sau pe săptămână și crede-mă că dă mai multe rezultate. Încearcă!

   Ștergere
  4. Merci de sfat, ai dreptate, am incercat sa reduc usor nicotina folosind tigarile electronice, ajusesem la zero nicotina, am stat doua saptamani pe zero nicotina si am cedat pana la urma :(. Dar cel putin am vazut ca e mai bine sa reduci treptat nicotina. Acum am luat-o de la capat, dar o sa prelungesc perioadele cu nicotina, pana ajung la zero. M-am grabit. Totul se face cu rabdare, uf, :)

   Ștergere
  5. Adriana, așteaptă și rezultatele vor apărea. Răbdare un pic! Doar concentrează-te pe ce ai de făcut și motivează-te mereu pentru a reuși. Oferă-ți o recompensă pentru fiecare țigare de care scapi.

   Ștergere
 2. Foarte complex articol! Bravo!

  RăspundețiȘtergere