Hipnoza, realitate sau povești?

10 comentarii
Hipnoza
Cuvântul hipnoză provine de la grecescul hupnoein, care înseamnă "a adormi". Încă din antichitate, grecii (Altarele Vindecării) şi egiptenii (Templul Soarelui) foloseau cam aceleasi principii pentru a vindeca. Mai precis, în timpul unui somn indus, pacienţii primeau sugestii sau sarcini curative pe care le îndeplineau cu stricteţe. Hipnoza şi-a dovedit cu timpul existenţa, iar în anul  1985, Asociaţia Medicilor din America declară hipnoza ca fiind o practică medicală alternativă. 


Fenomenul s-a răspândit în secolul XVIII datorită lui Franz Anton Mesmer. Tratamentele doctorului vienez au făcut înconjurul lumii. Astfel a apărut în limba engleză un verb nou: "to masmerize" - a vrăji. Hipnoza prin inducţia Elman are la bază două etape:
 1. Relaxarea fizică
 2. Relaxarea psihică
Este foarte important ca pacientul să fie complet relaxat, iar atât tensiunea fizică, cât şi cea psihică, trebuie să fie minimă. Odată ce s-au atins aceşti paşi, urmează ca pacientul să primească sugestii sau sarcini curative. Un studiu a demonstrat că sugestiile folosite în timpul hipnozei produc diferite efecte în corp, iar sugestiile curative rămân implementate chiar și după ce ședința de hipnoză s-a terminat. La ce este totuși bună hipnoza? În vindecare. Esdaile (chirurg) a ajuns la concluzia că operațiile care foloseau hipnoza ca anestezic aveau o rată de succes mult mai mare. De asemenea, hipnoza este folosită pentru a trata stresul, anxietatea și depresia. Poți fi hipnotizat împotriva voinței tale? Deși în show-uri magice o să observi deseori hipnotizare instant, acesta este doar un act magic. Poți afla destul de ușor dacă poți fi hipnotizat printr-un test de personalitate. Dacă dorești să realizezi un astfel de test, îl găsești un pic mai jos. Hipnoza nu poate fi făcută de oricine și nu se poate realiza în orice condiții. În procesul de hipnotizare se pot folosi diferite obiecte. Probabil cunoașteți celebrul pendul cu care pacienții sunt hipnotizați.

Hipnoza este o armă puternică, ea fiind deseori folosită și în scopuri rele. Conform unei știri publicate pe GlobalPost, un rus chiar a reușit să "spargă" o bancă cu ajutorul hipnozei. Poate pare imposibil, însă totul s-a bazat pe un plan foarte bine pus la punct. Rusul hipnotiza casierițele, iar acestea îi dădeau bani fără discernământ. În cazul în care metoda dădea greși, acesta le înmâna o foaie albă, iar acestea considerau că era un cec valid și îl decontau.

Deși acest fenomen este destul de popular în ziua de azi, sondajele ne arată că foarte puțini bolnavi apelează la hipnoză, deoarece această metodă este considerată una excentrică și oarecum ocultă. Unii chiar tratează acest fenomen cu scepticism, deoarece mai întâi s-a aflat de hipnoză ca fiind o metodă de divertisment, nu ca pe o șansă la viață.

Test de personalitate: Poți fi hipnotizat? 
 • Sunt femeie. 
Adevărat sau Fals. 
 • Am peste cincizeci de ani. 
Adevărat sau Fals. 
 • Am o inteligență peste medie. 
Adevărat sau Fals. 
 • Am o gândire originală. 
Adevărat sau Fals. 
 • Sunt stabil în plan emoțional. 
Adevărat sau Fals. 
 • Tind să fiu mai degrabă optimist decât pesimist. 
Adevărat sau Fals. 
 • Sunt oarecum suspicios cu privire la motivațiile celor din jur.
Adevărat sau Fals. 
 • Nu sufăr de depresii.
Adevărat sau Fals. 
 • Dau dovadă de imaginație.
Adevărat sau Fals. 
 • Sunt o persoană destul de independentă.
Adevărat sau Fals. 

Pentru a-ți calcula scorul, acordă-ți câte 1 punct pentru fiecare răspuns care se potrivește cu al tău. 

1. Adevărat, 2. Fals, 3. Adevărat, 4. Fals, 5. Adevărat, 6. Adevărat, 7. Fals, 8. Adevărat, 9. Adevărat, 10. Fals. 

Un scor sub 4 puncte: Ești destul de greu de hipnotizat, poate chiar imposibil.
Un scor de 4 sau mai multe puncte: Probabil că vei intra într-o stare de hipnoză destul de ușor, fără prea multă împotrivire. 

Femeile sunt mult mai influențabile și pot fi hipnotizate mult mai ușor. Terapia prin hipnoză are șanse de reușită foarte mici pentru persoanele care au depășit vârsta de cincizeci de ani, deoarece susceptibilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă. Inteligența joacă un rol important în hipnoză. Odată cu creșterea inteligenței cresc și șansele de a fi hipnotizat. Contează enorm și atitudinea. Vei reacționa mult mai bine la hipnoză dacă ești o persoană optimistă, veselă și cu o imaginație bogată. O terapie foarte controversată care poate fi realizată prin hipnoza este regresia hipnotică sau terapie prin regresie. Această terapie întoarce pacientul în timp, iar unii povestesc amintiri chiar și dintr-o viață anterioară. O astfel de terapie a fost realizată de către Loiso Andrei, iar videoclipul a fost încărcat pe YouTube.

În concluzie, hipnoza este o practică medicală alternativă care a ajuns să fie folosită și în cabinete medicale profesionale. Secretele acestei forțe sunt încă un mister, însă sperăm ca în viitorul apropiat să aflăm mai multe informații despre hipnoză și mai ales despre cum funcționează mintea umană. 

10 comentarii :

 1. Sunt neutru și nu prea. Dar dacă suntem destul de manipulați în zilele astea prin fel și fel de chestii, cum ar fi ce vedem la TV, nu mă miră faptul că am putea fi manipulați de un om cu halat alb și cu un pendul de ni-l flutură în fața ochilor... Dar nu cred până nu trăiesc! :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Doman Daniel,

   Majoritatea persoanelor nu cred în hipnoză, iar așa cum am zis și în articol, prima oară s-a aflat de hipnoză ca o metodă de divertisment, nu ca o șansă la viață. La fel și în cazul meu. Auzisem de hipnoză, dar doar în show-urile magice. Răspunde la întrebările din testul de personalitate și află dacă poți fi hipnotizat. ^.^

   Mai jos ai un videoclip. Încearcă să vezi ce rezultate are!

   https://www.youtube.com/watch?v=49XIlz5lCT0

   Ștergere
 2. Hipnoza este un fenomen cat se poate de real dar are limite. Imaginatia unora a facut din hipnoza o arma teribila, oculta, prin care poti manipula oameni. Daca hipnoza este un fenomen real, probabilitatea ca cineva sa actioneze dupa niste indicatii date de un rauvoitor, actiuni care merg pana la incalcarea normelor interioare ale persoanei hipnotizate, sunt sf-uri, Cum iti explici atunci ca pt hipnoza iti trebuiesc atatea conditii (liniste, anihilarea oricaror stimuli externi, relaxare) dar in acelasi timp cineva a reusit sa hipnotizeze niste casierite printr-o simpla hartie alba? Asta e sf curat.
  In rest, da, hipnoza ajuta si este reala dar aparatul psihic al fiecaruia are un filtru care nu lasa anumite sugestii sa se dezvolte daca acele sugestii atenteaza la propria siguranta. In timpul hipnozei nu are loc o anihilare a constiintei ci o amortire, altfel nu mai e hipnoza e posedare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Alexander,

   Hipnoza pare un domeniu ocult, însă nu este. Este o latură a psihologiei.

   "Cum iti explici atunci ca pt hipnoza iti trebuiesc atatea conditii (liniste, anihilarea oricaror stimuli externi, relaxare) dar in acelasi timp cineva a reusit sa hipnotizeze niste casierite printr-o simpla hartie alba? Asta e sf curat."

   Ai dreptate. Hipnoza nu poate funcționa în orice condiții, însă fiecare recepționăm stimuli în mod diferit. Nu te pot contrazice, însă cred că se poate realiza o hipnoză în mai puțin de 2 minute doar dacă persoana respectivă este foarte receptivă. Eu de exemplu nu aș fi foarte receptiv.

   Ștergere
 3. Avand in vedere ca hipnoza e utilizata in diferite tratamente, da, cred in ea, dar sper sa nu fiu vreodata hipnotizat. Este ciudat sa faci la comanda ce ti se cere, fara sa constientizezi asa ceva, chiar daca e vorba de mentionarea anumitor amintiri demult uitate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut SEB,

   Într-adevăr, este folosită în tratamente, însă nu este un lucru de care să te temi. Atâta timp cât este realizată de o persoană acreditată.

   Ștergere
  2. De fapt, este un mit faptul ca sub hipnoza iti pierzi cumva controlul si devii usor de manipulat. Sub hipnoza poti primi mai bine anumite sugestii, asta este ce anume te poate ajuta in tratament. De asemenea, intri natural de cateva ori pe zi in hipnoza, fara sa te ajute nimeni, deci nu ai de ce sa te temi.

   Ștergere
  3. Salut JULIUS,

   Aşa este. Probabil îţi este frică, deoarece cunoşti hipoza ca pe un tratament periculos şi destul de ocult. Cu siguranţă lumea din cauza aceasta se teme.

   Ștergere
 4. Foarte frumos articol!

  RăspundețiȘtergere