Învaţă din greşeli

4 comentarii
Invata din greseli
"Omu' învaţă din greşeli. Dar oare când greşeşte învaţă?". O învăţătură pe care a predat-o şi Guess Who în melodia "Decât să minţi". Ţi s-a întâmplat în viaţă să repeţi o greşeală de două ori? Poate că da. Este şi normal să se întâmple acest lucru. Eu am repetat o greşeală şi de patru sau cinci ori până să o învăţ, însă la un moment dat m-am tot săturat să greşesc. Aşa că am început să fiu mai precaut şi să învăţ din greşeli. În viaţă vei întâlni trei tipuri de persoane:
 1. Cei care greşesc şi nu învaţă din greşeli, însă continuă să încerce, iar eventual ajung la un rezultat final. 
 2. Cei care greşesc şi nu învaţă din greşeli, iar la un moment dat cedează.
 3. Cei care învaţă din greşeli, ajungând la un rezultat final mult mai rapid. 
Dacă înveţi din greşeli, viaţa ta va lua o întorsătură destul de ciudată şi vei primi rezultate şi reuşite pe bandă rulantă. Haideţi să vă dau şi un mic exemplu. Dacă la şcoală ai primi o notă mică, tu cum ai reacţiona? Ai putea să te consolezi şi să spui că nu eşti primul şi nici ultimul care a luat o notă mică, iar atitudinea ta pe viitor să fie aceeaşi sau ai învăţa din această greşeală şi pe viitor să te străduieşti mai mult, iar astfel nu vei mai primi note mici. 

Te înţeleg. Şi pe mine dacă m-ai fi întrebat acu' doi ani, cel mai probabil aş fi răspuns la fel ca tine. Nu aveam experienţa şi maturitatea necesară pentru a aborda o astfel de problemă. Însă acum am realizat unde greşeam şi de ce viaţa mea a luat o întorsătură ciudată. De fapt, viaţa mea nu a luat o întorsătură ciudată, ci eu am învăţat din greşeli, iar viaţa mi-a oferit mai multe oportunităţi.

 • Greşeală -> Învăţare -> Deblocarea unor noi oportunităţi. 
 • Greşeală -> Blocarea unor noi oportunităţi -> Greşeală -> Blocarea unor noi oportunităţi 

Acu' ceva timp am făcut un accident de maşină. Nimic grav, însă totul a fost din vina mea. Şoferul din faţă a frânat brusc, iar eu nu am mai avut timp să opesc maşina şi l-am lovit. Am rezolvat pe cale amiabilă cu şoferul respectiv, iar recent l-am întâlnit în trafic şi i-am mulţumit, deoarece am învăţat să respect regulamentul şi să fiu mai atent în trafic. Am învăţat din greşeala respectivă, iar acum păstrez o distanţă considerabilă faţă de şoferul din faţă. O să îmi aducă beneficii decizia pe care am ales-o? Cu siguranţă că da. 

Învaţă din greşeli şi străduieşte-te să nu le mai repeţi. Până la urmă, tu decizi dacă alegi drumul cel lung sau cel scurt. Tu decizi ce este mai bine pentru tine. 

Respect! 

4 comentarii :

 1. Viața este cel mai bun profesor, îți repetă până te prinzi! Fie te prinzi din prima, fie o să ai aceleași chestii până mori. Aici trebuie să ai grijă să faci diferența între greșeli ,pentru că nimic nu este greșit. Dumnezeu ne-a înzestrat cu două picioare,nu este ceva neobijnuit,dar nu ne-a zis”Un picior este drept,iar celălalt este greșit,ci stâng!”.Atunci când te rătăcești ,te întorci pe calea cea dreaptă,care o consideri tu. Poate ce tu consideri o ”greșală” celălalt consideră ” calea cea dreaptă. Pentru mine,acele greșeli cum le numești tu, sunt de fapt cele mai DREPTE chestii,deoarece cele m-au transaformat în ce sunt azi ,EU. Fără ele nu știu ce eram la ora actuală,dar știu că nu mă aflam acum , aici să îți scriu. Dacă folosești teremenul de greșală dai naștere la conflicte interioare....crede mă... cuvântul ăsta mie îmi dă,le poți numi REVELAȚII...pe calea spre Sinele tău adevărat.... Foarte frumos ai punctat anumite idei, și m-aș bucura să conștientizezi și tu ceva din ce ai scris .... În încheiere vreau să îți zic doar atât... NU O SĂ MAI CONSIDERI CE FACE ALTUL GREȘIT, ATUNCI CÂND O SĂ VEZI PARTEA LUMINATĂ CARE SE AFLĂ ÎN SPATELE UMBREI PE CARE AI CREIAT-O...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "NU O SĂ MAI CONSIDERI CE FACE ALTUL GREȘIT, ATUNCI CÂND O SĂ VEZI PARTEA LUMINATĂ CARE SE AFLĂ ÎN SPATELE UMBREI PE CARE AI CREIAT-O..."

   Într-adevăr, dacă observi partea plină a paharului, s-ar putea ca "greşeala" să o transformi într-o oportunitate. În orice caz, consider că facem şi greşeli. O greşeală este atunci când nu înveţi din ea şi se tot repetă, iar dacă ai învăţat ceva din experienţa pe care au avut-o, deja nu mai este greşeală, ci o învăţătură.

   Ștergere

 2. Stabilirea unor ancore in viata noastra nu ne-ar putea " scapa " de greseli ? Daca cunoastem exact drumul pe care mergem stim si cum sa ne ferim de obstacole,nu?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Stabilirea unor ancore te pot ajuta, însă nu mai uşor înveţi din greşeli şi nu le mai repeţi? Dacă cunoaştem exact drumul pe care mergem, da, ştim să ne ferim de obstacole, însă în viaţă deseori se schimbă scenariul în ultima secundă.

   Ne putem feri de obstacole destul de uşor, dar majoritatea aleg drumul cel lung!

   Ștergere