Test de personalitate: Eşti gelos?

4 comentarii
Test de personalitate Gelozia
Tot mai des aud că unele cupluri s-au despărţit sau se află într-o continuă ceartă pe acest subiect delicat, însă foarte simplu de explicat. Problema apare încă de la început. Până în anul 1989, o mare parte din cupluri s-au format fără o fondaţie stabilă. Ceea ce nu se observă la început, însă pe parcurs, relaţia se poate destrăma într-o fracţiune de secundă. În primul rând, o relaţie se bazează pe încredere. În al doilea rând, pentru a dobândi încrederea, ai nevoie de timp. În tot acest timp, trebuie să vă cunoaşteţi reciproc. Cu cât cunoşti mai bine persoana de lângă tine, cu atât îţi va fi mai uşor pe parcurs. Probabil de aceea unele relaţii merg foarte bine la început, însă după un an sau doi se acuză reciproc. Eu sunt de părere că persoanele nu se schimbă, ci doar ai ocazia de a-i cunoaşte mai bine. 

Test de personalitate GeloziaGelozia are mai multe definiţii. Unii spun că este o dovadă de dragoste, iar alţii spun că apare în cazul persoanelor prea posesive. Eu consider că gelozia apare atunci când relaţia dintre două persoane nu s-a format pe o fondaţie foarte solidă. Atunci când eşti gelos, îţi evaluezi negativ atât partenerul, cât şi pe tine, iar odată ce acest instict se activează, apare şi suspiciunea care hrăneşte gelozia. Pentru a evita gelozia într-o relaţie, asigură-te că ţi-ai săpat o fondaţie foarte solidă. Asigură-te că cunoşti perfect persoana de lângă tine şi ştii cum ar reacţiona în astfel de condiţii. Asigură-te că ai pornit într-o relaţie cu o persoană loială şi de încredere. Desigur, gândirea pe care o am eu, cu siguranţă nu o au multe cupluri din ziua de azi şi probabil au început relaţia într-un interval de timp foarte scurt, neapucând să se cunoască perfect. Ce este totuşi de făcut? Dacă gelozia persistă, eu îţi recomand să afli dacă frica ta este şi realistă. În loc să-ţi controlezi mereu partenerul şi să iei postura unei persoane foarte posesive, mai bine supune-ţi la test persoana iubită. Întreabă-te dacă încă mai doreşti să continui în această relaţie şi recunoaşte că ai această problemă. Discută cu partenerul despre gelozia ta. Oferă-i mai multe informaţii cum ar fi:

 • Ce declanşează gelozia? 
 • De ce sunt gelos? 

Încearcă să discuţi cu partenerul/partenera fără reproşuri, fără să condamni sau să judeci, şi mai ales, fără să dai exemple din alte cupluri. Evită replici cum ar fi: "Dar ai văzut la televizor ce face femeile/bărbaţii în ziua de azi?", "Prietena/Prietenul meu a păţit asta şi eu nu vreau să trec prin aşa ceva!" sau "Cunosc un caz din familie şi nu vreau să urmez şi eu!".

Liviu Rebreanu spunea: "Gelozia este umbra iubirii!

Acest sentiment de gelozie este determinat şi de societatea în care trăim. De exemplu, gelozia nu este deloc încurajată în India. De asemenea, cultura indiană descurajează posesivitatea. Statistic vorbind, gelozia este mai frecventă în familiile mici (cele cu unul sau doi copii). Mai jos am pregătit şi un test de personalitate care-ţi va spune dacă eşti sau nu gelos. Fiecare dintre situaţiile următoare implică un cuplu care deja locuieşte împreună. Încearcă să-ţi imaginezi că tu şi persoana iubită v-aţi afla în situaţiile de mai jos şi gândeşte-te cât de supărat(ă), tulburat(ă) şi nervos(oasă) ai putea fi. 

Test de personalitate: Eşti gelos?

 • Te afli la o petrecere unde sunt mulţi oameni atrăgători şi nu ţi-ai văzut partenera(ul) de peste o oră. Eşti:
a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)

 • Un fost iubit necăsătorit al partenerei tale o sună şi vrea să se întâlnească cu ea într-o seară la un pahar de vorbă. Eşti: 

a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)

 • Partenera(ul) ta (tău) are un hobby pe care nu i-l împărtăşeşti. Are loc de muncă cu normă întreagă şi, în plus, petrece două seri pe săptămână şi marea parte a sâmbetelor cu acest hobby, în vreme ce tu stai acasă sau faci alte lucruri. Eşti: 
a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)

 • Partenera(ul) ta (tău) şi un (o) coleg(ă) de muncă sunt prieteni buni, iau ocazional masa împreună şi îşi oferă reciproc sprijin emoţional în chestiuni personale. Deşi partenera(ul) ta (tău) îţi vorbeşte frecvent de acest (această) prieten(ă), tu nu-l (n-o) cunoşti bine. Eşti: 
a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)

 • Tu şi partenera(ul) sunteţi foarte îndrăgostiţi unul de altul, dar cu toate acestea ea(el) s-a întâlnit de două ori cu un (o) fost(ă) iubit(ă). Partenera(ul) îţi explică că mai ţine la el(ea), că îl (o) consideră stimulat (ă) din punct de vedere intelectual şi că vrea să-l (o) vadă ocazional. Eşti: 
a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)

 • La o petrecere, descoperi că partenera(ul) ta(tău) se află într-un loc izolat, sărutând un bărbat (o femeie) pe care l-a (a) întâlnit(-o) cu câteva ore mai devreme. Îţi explică că a băut cam mult şi că nu a fost nimic serios. Cum te-ai simţi?
a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)

 • Ai încercat mai bine de o oră să-ţi suni partenera(ul), dar linia fost mereu ocupată. Ulterior, partenera(ul) îţi spune că a vorbit cu o cunoştinţă comună, un bărbat (o femeie) despre care ştii că este destul de promiscuu(ă). Cum te-ai simţi?
a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)

 • La o petrecere, partenera(ul) ta(tău) petrece cam o oră dansând cu un bărbat (femeie) divorţat (ă) atrăgător(oare). Tu nu prea ai chef de dans şi preferi să stai la taclale cu prietenii. Cum te-ai simţi?
a) Deloc supărat(ă)
b) Puţin supărat(ă)
c) Destul de supărat(ă)
d) Foarte supărat(ă)
e) Extrem de supărat(ă)


Pentru a-ţi afla scorul, acordă-ţi câte 1 punct pentru fiecare răspuns a), 2 puncte pentru fiecare răspuns b), 3 puncte pentru fiecare răspuns c), 4 puncte pentru fiecare răspuns d) şi 5 puncte pentru fiecare răspuns e). 

Un scor între 0-19 puncte: Nu devii gelos(oasă) cu una, cu două. Ai credinţă fermă că partenera(ul) nu te va înşela. Ar trebui să ai totuşi grijă să nu te încrezi prea mult în stabilitatea pasiunilor umane în situaţii tentante. 

Un scor între 20-27: Ai un potenţia mediu de gelozie. Dacă locurile ar fi înversate în situaţiile de mai sus, probabil că ai rămâne fidel(ă) partenerei(ului) tale (tău). 

Un scor peste 27 de puncte: Tinzi să fii o persoană geloasă. Încearcă să înţelegi de ce. Ţi-e teamă să nu fii părăsit(ă)? Nu eşti sigur(ă) că poţi menţine interesul partenerei (ului) de viaţă? 

E. Aronson şi A. Pines au studiat foarte mult gelozia din punct de vedere psihologic şi au ajuns la concluzia că gelozia este dobândită, nicidecum moştenită. Ei au elaborat un chestionar de 200 de întrebări pe tema geloziei sexuale, care a fost ulterior distribuit unui eşantion alcăuit din câteva sute de subiecţi. Aronson şi Pines au descoperit că persoanele geloase au raportat o nemulţumire generală mai mare în privinţa vieţii lor, cumparativ cu alţii. În plus, acestea aveau în general un nivel scăzut al educaţiei, sentimente de inferioritate mai intense şi o imagine de sine defavorabilă. 


Aştept părerile voastre în secţiunea de comentarii. Voi ce credeţi că este gelozia? Ce scor a rezultat din testul de mai sus? 


Respect! 

4 comentarii :

 1. Foarte interesant articolul, dar cine nu s-ar simti extrem de suparat daca partenerul se saruta cu altcineva? :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Julius,

   Ştiu :)) Eu cu siguranţă eram extrem de supărat! Nici eu nu înţeleg rostu' acelei întrebări, însă nu eu am făcut acest test, ci Salvatore V. Diato. Se află în cartea "Marea carte a testelor de personalitate", pagina 72.

   Ștergere
 2. pot sa aflu numele persoanei care a elaborat testul?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut,

   Am specificat mai sus.

   Salvatore V. Diato - "Marea carte a testelor de personalitate", pagina 72. 

   Ștergere