Viaţa în alb-negru

0 Comentarii
Viata in alb-negru
Tehnologia ne-a predat foarte multe lecţii de viaţă, însă majoritatea dintre noi nu suntem dispuşi să le vedem. Eu am învăţat prin intermediul tehnologiei să privesc mereu partea plină a paharului. Iar asta am învăţat când am fost în vizită la bunicul meu. În sufragerie avea două televizoare, unul vechi (un Sirius) şi un TV color cu tub. Luasem o notă mică şi eram tare supărat. Din câte ţin minte eram în clasa a IV-a. De fapt, ca să înţelegeţi mai bine...eu în clasele I-IV nu am avut decât calificativul "FB", iar faptul că pe final am luat "B", m-a cam demoralizat.

Aşa că...am modificat nota. Am pus un mic "F" după "B", însă când profesoara le-a reluat, şi-a dat seama că am modificat nota şi mi-a scăzut nota la purtare. Am ajuns acasă, i-am povestit bunicului meu totul şi mi-a spus aşa:

Bunicu: -"În viaţă, vei avea parte atât de momente alb-negru, cât şi de momente colorate. Însă totul depinde de tine şi cum priveşti tu lucrurile. Ori alegi alb-negru, ori alegi momentele colorate şi pline de viaţă!

televizoare vechi
oferte televizoareFix la fel este şi în cazul nostru, al românilor. Am ales libertatea, iar după ne-am colorat viaţa cu ea. Dar dacă n-ar fi existat tehnologia de azi, iar acum am utiliza televizorul alb-negru, greu de mutat, cu tub şi cu frecvenţe foarte mici? Nu am mai avea parte de rezoluţii foarte mari, de imagini 3D şi de posibilitatea de a folosi unele aplicaţii prin intermediul televizorului. Brrr! Totul ar fi destul de sumbru', aşa-i? Ca să observăm mai bine ce salt mare am făcut cu ajutorul tehnologiei, în trecut se discuta despre OLT, Sirius, modern, Diamant sau Venue H2. Televizoare grele, care prindeau maxim 10 canale, însă pe vremea aceea, erau considerate televizoare high-end. Acum avem televizoare la rezoluţii 4K, fullHD, cu o densitate de pixeli uriaşă, unele sunt curbate cu ajutorul tehnologiei Flex, sunt mult mai mari şi mai uşoare, consumă mai puţin şi desigur, se pot conecta la internet şi poţi folosi TV-ul pentru a accesa site-uri. Poţi beneficia de diferite cupoane şi oferte doar prin simplul fapt că ai cumpărat un TV inteligent. Înainte trebuia să stai la coadă zile în şir pentru a cumpăra o sticlă cu lapte, iar acum poţi cumpăra televizoare prin intermediul unui magazin online. Înainte nu puteai cumpăra orice şi oricând, iar acum...poţi comanda orice din orice ţară, iar coletul îţi vine în maxim câteva zile. Pe vremuri, te puteai uita la TV maxim o oră, iar desenele animate erau foarte limitate şi le puteai viziona doar dimineaţa. Probabil de aceea erau foarte apreciate orele de cinema. Sălile erau pline, iar casele de bilete se epuizau în maxim 30 de minute. Acum, nu mai este deloc aşa. Ai timp nelimitat pe care-l poţi folosi cum vrei tu, iar sălile de cinema aproape că nu mai există în România. Poţi viziona de acasă orice film doreşti, când doreşti şi desigur, fără să plăteşti. :) 


Nu aveai pe atunci posibilitatea de a comunica cu persoanele dragi prin intermediul unui telefon, dar bare prin televizor? :)) Telefonia era tare scumpă, iar deseori nici măcar nu funcţiona. Acum avem telefoane care ne trezesc dimineaţa, ne aranjează întâlnirile, putem edita sau crea fişiere sau documente şi putem face poze sau filma. Duc totuşi dorul unui singur element din trecut. Pe atunci, lumea era mult mai serioasă. Când se spunea că la 3 avem întâlnire, păi la ora respectivă erai prezent. Deseori programele TV erau pline de "purici". Acum, totul a rămas o simplă amintire. Televizoarele noi sunt capabile să acceseze posturi prin internet atunci când televiziune prin cablu nu este disponibilă. Dacă nu se poate realiza nici o conexiune la internet, atunci televizorul găseşte filmuleţe media indexate pe care le redă. Astfel încât tu să nu simţi nici o întrerupere. Pe vremuri puteai considera un televizor inteligent cel care avea şi jocuri. Acum poţi conecta televizorul la o consolă de jocuri şi poţi intra într-un nou ambient de gaming. Totul la rezoluţii fullHD. 

Cum ar arăta o zi fără tehnologia pe care o avem? Pentru mine ar fi cam dificilă. Nu mai pornesc apartul de dimineaţă pentru cafea, ci trebuie să fierb eu apa. Sucul de dimineaţă nu-l mai face robotul de bucătărie, ci trebuie eu să le decojesc şi să le presez. Nu mai sun pe nimeni de dimineaţă, ci ne întâlnim direct la muncă. Desigur, nu mai folosesc maşina. Asta ca să intru foarte bine în pielea personajului. La muncă nu mai folosesc un calculator, ci voi scrie documentele "cu mâna". Când ajung acasă obosit nu mai pornesc televizorul, ci mă culc direct. :)) Un life-style interesant, nu-i aşa? Nu ne-am mai uita la "Capatos Show", emisiunea culturală dedicată persoanelor cu IQ foarte mare, nu am mai privi ştirile de la ora 5 şi desigur, în momente foarte importante, procesul de relaxare ar fi mai lent fără emisiunile educaţionale de la ora 12. :)) 

Probabil că dacă îi spuneai unei persoane acu' 30 de ani că televizoarele se vor curba, vor avea rezoluţii uriaşe, se vor putea conecta la internet şi la console de jocuri, vor putea prinde peste 1.000 de canale şi că vor accesa site-uri, probabil că ai fi fost etichetat cam..."prea fericit". Se observă diferenţa dintre generaţii, însă cu plusuri şi minusuri. Mi-ar place totuşi să experimentez o săptămână în pielea unui tânăr din anii 60'-70'. Cu siguranţă nu aş mai fi stat în casă să mă joc, ci ieşeam pe afară în grupuri mari de copii, iar sursa de divertisment o primeam la teatru. Mi-ar place să stau la coadă pentru un film indian, să-l revăd de n-ori şi să critic împreună cu prietenii schemele lui Jean Claud Van Damme.

Te invit şi pe tine să faci acelaşi lucru. Ce părere ai despre noua tehnologie? Ţi-ai fi dorit să prinzi generaţia alb-negru? Ce televizor ţi-ar place să achiziţionezi şi de ce? Chiar sunt tare curios. Aştept părerile voastre în secţiunea de comentarii şi ca de obicei, nu uita să priveşti partea plină a paharului. Colorează-ţi viaţa! 

Respect! 


*Articolul participă la concursul naţional de blogging, Super-Blog.eu.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu