Ce este parapsihologia?

6 comentarii
parapsihologia
Parapsihologia nu este un domeniu de activitate apărut peste noapte. Acest termen a apărut în anul 1889 și era definită ca o ramură a științei care se ocupă cu analiza fenomenelor psihokinetice (PK). În această categorie putem include și percepția extrasenzorială (ESP), telepatia, reîncarnarea, clarviziunea sau experiențele extracorporale. În alte cuvinte, parapsihologia se ocupă cu analiza fenomenelor care nu pot fi explicate de către știință, iar nimic din ceea ce susține acest domeniu de activitate nu poate fi demonstrat. 

Parapsihologia studiază trei categorii de fenomene:
 • bioinformaționale sau extra-senzoriale. 
 1. clarviziunea: mesaje din viitor
 2. telepatia: transmiterea informațiilor de la o persoană la alta prin intermediul gândului.
 3. precogniția: ghicirea viitorului
 4. retrocogniția: ghicirea trecutului 
 • fenomene energetice
 1. levitația
 2. teleportarea
 3. poltergeist: mișcarea obiectelor necontrolate de către oameni
 • fenomene "după pragul morții"
 1. spiritism
 2. Deja Vu

Orice fenomen paranormal intră în analiza parapsihologilor. Acest profil nu se prea află prin grila facultăților din România, însă în afară, acest domeniu atrage foarte mulți studenți. Ca și astrologia, parapsihologia este considerată tot o pseudoștiință. 

De-a lungul timpului, foarte multe mostre au fost date publicității, însă nici până acum nu se poate spune ceva concludent. Majoritatea mostrelor video sunt greu de analizat, mai ales că tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, iar orice efect poate fi modificat. 

Parapsihologia poate fi studiată din trei puncte de vedere:
 • psihologic
 • sociologic
 • fiziologic
Parapsihologia se leagă într-un fel de psihologie, iar majoritatea tezelor de doctorat sunt bazate pe acest subiect. Cu greu poţi demonstra un fenomen de tip "PSI". În majoritatea documentelor parapsihologice putem găsi foarte multe cazuri de fraudă şi greşeli de metodologie. Faptul că aceste forţe sau entităţi nu intră în câmpul nostru vizual în mod direct, iar dacă am ţine cont şi de coincidenţe sau de validitatea ştiinţifică, acest domeniu nu se poate afirma cu nimic. Totuşi, foarte multe persoane au raportat astfel de fenomene "PSI". Câţi dintre ei spun adevărul, câţi dintre ei mint, nu vom ştii (poate) niciodată, însă un lucru este sigur. Există şi părţi ascunse pe care nu le putem vedea, vizita sau percepe.

Parapsihologia - Enigmele Psihokineziei


Dacă totuşi doreşti să aprofundezi parapsihologia, te invit să citeşti cartea "Curs practic de parapsihologie", scrisă de Victor Duţă. Personal, mi s-a părut interesant subiectul în care vorbeşte despre deochi, iar în carte vei avea şi câteva exerciţii şi tehnici de dezvoltare a capacităţilor paranormale. 

6 comentarii :

 1. analiza fenomenelor stranii? :) dificil domeniu. si cam inspaimantator. :))

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salut Tavi Andrei,

   Este un domeniu interesant. Totuşi, experienţele noastre de viaţă spun dacă să credem sau nu. ^.^

   Ștergere
 2. la cate case bantuite au fost date la TV in ultimii ani, ma mir ca nu avem o astfel de facultate.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Am avut un astfel de profil, iar din câte m-am interesat pe internet, foarte multe persoane ar studia acest profil. ^.^

   Ștergere
 3. dar unde anume e cartea aia ca nu vad ??

  RăspundețiȘtergere
 4. Salut, Nyku!

  Este aici
  http://www.elefant.ro/carti/carte/spiritualitate-ezoterism/terapii-complementare/curs-practic-de-parapsihologie-224408.html

  RăspundețiȘtergere