Cum să previi depresia?

2 comentarii
Cum sa previi depresia
Depresia ocupă şi ea un loc fruntaş în topul "bolilor" din ultimul secol, iar această maladie psihică poate fi evitată. Putem preveni depresia dacă ţinem cont de anumite lucruri. Depresia apare mereu în cazul persoanelor care au o stimă de sine scăzută, persoane care se subestimează şi care se consideră într-un fel sau altul, diferiţi faţă de ceilalţi. Medicina modernă îţi poate sări în ajutor cu anumite tratamente, însă nu le recomand din trei motive. Sunt toxice, sunt foarte scumpe şi deseori, inutile. 


Cum să previi depresia

 • Stil de viaţă sănătos
Este foarte important să ai un stil de viaţă sănătos, să mănânci la ore fixe, des şi în porţii mici, să nu fumezi şi să nu cazi pradă alcoolului sau drogurilor. Foarte multe persoane aleg să consume substanţe interzise sau să îşi verse amarul în alcool. Haideţi să gândim logic. Să spunem că consumi droguri. La ce te ajută? Da, în ziua aceasta vei uita de o mare parte din probleme, însă dimineaţa te vei trezi cu mari dureri de cap, cu o sănătate mai precară şi cu aceleaşi probleme pe care le-ai avut şi ieri. Soluţia ar fi să rezolvi problemele, nu să le ocoleşti. Sănătatea ta contribuie enorm la această maladie psihică. Cu cât eşti mai sănătos, cu atât şansele tale să intri în depresie sunt mai mici.
 • Exploatează-ţi hobby-urile 
Ocupă-ţi timpul cu fel şi fel de activităţi educaţionale sau cu hobby-uri. Persoanele care suferă de depresie nu au chef să îşi dezvolte în mod pozitiv gândirea sau să îşi exploateze cunoştinţele. Alocă câteva ore pe zi în care să te plimbi, să asculţi muzică sau să joci un meci de fotbal cu prietenii tăi. Alocă timp pentru tine, nu contra ta. 
 • Discută problemele tale 
Nu ţine problemele în tine. Spune-ţi oful unui prieten. Astfel, vei beneficia de ajutor moral şi cine ştie, poate prietenul sau cunoştinţa ta a trecut fix prin ceea ce treci tu, iar sfaturile trebuiesc luate în considerare. 
 • Apelează la un specialist 
În cazul în care simţi că situaţia ta scapă de sub control, te invit să apelezi urgent la un specialist psiholog. 
 • Motivează-te 
Apelează mereu la materiale motivaţionale. Începe-ţi ziua cu câteva citate motivaţionale sau în timp ce te îndrepţi spre şcoală, ascultă câteva melodii motivaţionale.
Cum se manifestă depresia
 • Stimă de sine scăzută 
 • Tristeţe exagerată sau gânduri sinucigaşe 
 • Nervozitate şi insomnie
 • Probleme de natură sexuală 
 • Dureri de cap
 • Pierderea interesului atât pentru desfăşurarea unor activităţi noi, dar şi pentru activităţile care odinioară îţi făceau plăcere.


Fixează-ţi un program plin de activităţi pe care doreşti să le îndeplineşti. O listă mică de activităţi pe care zilnic să le desfăşori. Dacă alegi să desfăşori multe activităţi, iar la sfârşitul zilei nu le-ai realizat, sentimentul de vinovăţie îşi va face apariţia şi stima de sine va scade enorm. Priveşte partea plină a paharului şi motivează-te mereu. Discută problemele tale cu un prieten apropiat, cu rudele sau cu familia. În cazul în care simţi că totul scapă de sub control, apelează urgent la serviciile unui psiholog. 

Dacă doreşti să discuţi problemele tale cu cineva, te invit să mă contactezi la adresa de E-mail: noigandimrational@gmail.com, iar opţional, pot publica situaţia ta pe blog (fără detalii personale), iar cititorii să contribuie la rezolvarea problemei cu care te confrunţi.


2 comentarii :

 1. SE pare ca depresia este o "boala" care tot isi face aparitia din ce in ce mai des. Boala secolului dupa cancer!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. "Depresia ocupă şi ea un loc fruntaş în topul "bolilor" din ultimul secol, iar această maladie psihică poate fi evitată."

   Într-adevăr, este boala secolului, însă se poate trata foarte uşor! Ideea este să avem motivaţie!

   Ștergere