Multitasking: Ne putem concentra la mai multe lucruri deodata?

0 Comentarii
Multitasking - putem face mai multe lucruri deodata
Ți s-a întâmplat să conduci mașina în timp ce vorbești la telefon și ești atent la GPS? Probabil că da. Mulți l-am considera multitasking, adică posibilitatea de a realiza mai multe lucruri deodată. Unii consideră multitasking-ul ca un factor al productivității, deoarece în timp ce realizezi mai multe lucruri în același timp vei crește peformanța și vei economisi timp. În realitate lucrurile stau complet diferit. Lobul frontal al creierului nostru găzduiește "sistemul" cerebral care se ocupă cu concentrarea noastră pe mai multe acțiuni în același timp. Volumul acestei zone scade pe măsură ce îmbătrânim, iar odată cu ea scade și capacitatea noastră de concentrare. Nu ți s-a întâmplat să vorbești cu cineva la telefon, iar dintr-o dată să acorzi atenție unui alt eveniment/acțiune, iar când dorești să revii la cea inițială (telefonul), să uiți de unde ai rămas? 

Cum lucrează creierul nostru? Simplu și eficient. În loc să alerge după mai mulți iepuri, creierul nostru procesează acțiunile pe rând, iar acesta este capabil să treacă de la o sarcină la alta foarte rapid, uneori aproape insesizabil de către noi. De exemplu, să zicem că în timp ce te uiți la un film, primești un mesaj pe telefon și vrei să răspunzi, însă dorești să nu pierzi nicio secvență din film. Cum procesează creierul?
  1. Creierul acordă atenție mesajului și procesează foarte rapid răspunsul acestuia, în timp ce atenția noastră către film este plasată în stand-by. 
  2. Tastăm mesajul, iar acțiunea se încheie.
  3. Creierul sporește din nou concentrarea pe film. 
Multitasking - putem face mai multe lucruri deodata
Apare această iluzie cum că în timp ce tastăm mesajul, concentrarea noastră este doar pe film. Nimic mai fals. Creierul lucrează secvențial. Dacă vorbim la telefon în timp ce conducem mașina, atenția noastră vizuală scade cu aproape 40%, iar concentrarea noastră este atașată mai mult la telefon. Astfel, pierdem peste 50% din evenimentele care se petrec în trafic. Tocmai persoanele care consideră că se pricep la mai multe lucruri deodată, se descurcă foarte greu la testele cognitive și de memorie. Desigur, există și următoarea întrebare: "Dacă merg în timp ce vorbesc la telefon, nu se consideră multitasking?". Nu, deoarece creierul acordă importanță apelului, în timp ce procesul de mișcare este aproape insesizabil. Doar atunci când dorim să schimbăm direcția de mers, creierul mută atenția pe procesul respectiv, în timp ce vorbitul la telefon este pus pentru un moment pe stand-by. De aceea, dacă vorbești cu cineva la telefon, iar acesta schimbă direcția de mers, poți simți cum acesta face o scurtă pauză din vorbit/ascultat la telefon, deoarece creierul lui și-a mutat atenția pe un alt proces. 0 comentarii :

Trimiteți un comentariu