Ţi-ai ales cariera potrivită?

0 Comentarii
Cariera munca sfaturi pentru interviul de angajare

Reţeta succesului diferă de la persoană la persoană. Unii o descoperă mai devreme, alţii mai târziu sau poate niciodată. Îţi poţi da seama foarte uşor dacă locul de muncă pe care îl ai este potrivit pentru tine. Un loc de muncă trebuie să ne ofere satisfacţii atât pe plan financiar, cât şi pe plan moral şi social. Atâta timp cât te cunoşti pe tine însuţi și îţi cunoşti capacitatea de muncă, iar aşteptările tale salariale se ridică la nivelul randamentului tău, atunci este clar că eşti capabil să îţi alegi cariera potrivită. Dacă îţi alegi un loc de muncă unde te duci cu drag şi să îți placă ceea ce faci, atunci te asigur că nu vei munci o zi în viaţa ta. Cel mai important moment în găsirea unui loc de muncă este să-l obţii, iar statistic vorbind, numeroşi candidaţi pierd angajarea datorită prestaţiei slabe la interviu. Am publicat anul trecut un articol în care am inclus câteva sfaturi pentru interviul de angajare. Ţine cont de ele atunci când te prezinţi la interviu. Prima impresie întotdeauna contează. 

Ca să afli dacă îţi vei găsi locul de muncă potrivit sau dacă ţi se potriveşte locul de muncă, trebuie să schimbi un pic rolurile. Să presupunem că administrezi o afacere şi ai avea nevoie de un angajat foarte bun pentru departamentul de informatică şi birotică. Imaginează-ţi că ai o companie mică sau medie, iar candidatul dispune de cunoştinţe medii în domeniu. Imaginează-ţi că îi înmânezi un set de întrebări candidatului, iar acesta vine cu următoarele răspunsuri. Ţi se par acceptabile? Crezi că merită candidatul un loc de muncă în firma ta? 

1. Întrebarea ta: De ce plecaţi de pe postul dumneavoastră actual?
Răspunsul candidatului: Nu m-am înţeles bine cu şeful meu; aveam temperamente total diferite. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil? 

2. Întrebarea ta: Ce ştiţi despre firma mea? 
Răspunsul candidatului: Are 100 de angajaţi, a fost înfiinaţată în urmă cu 6 ani, iar anul acesta profitul firmei a crescut cu peste 25%. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil? 

3. Întrebarea ta: Ce vă recomandă pentru acest post? 
Răspunsul candidatului: Ah, ei bine, aş spune că sunt harnic, inteligent şi dornic să-mi fac treaba.
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

4. Întrebarea ta: De ce aţi avut patru locuri de muncă în ultimii 3 ani? 
Răspunsul candidatului: Am vrut să avansez în carieră, astfel încât, atunci când mi-a sărit în cale un job mai bine plătit, l-am acceptat. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

5. Întrebarea ta: Aţi avut acelaşi loc de muncă timp de un an - încă din facultate. Nu v-aţi gândit că acest lucru v-ar putea limita perspectivele de a avansa în carieră? 
Răspunsul candidatului: Lucrurile mergeau bine. Compania continua să mă promoveze, oferindu-mi mai multe responsabilităţi şi creşteri salariale, şi de aceea am rămas. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

6. Întrebarea ta: De ce ar trebui să vă angajăm? 
Răspunsul candidatului: Se ştie că pot învăţa repede. La fostul loc de muncă, am reorganizat şi computerizat departamentul format din douăsprezece persoane şi am fost promovat pe postul de supervizor timp de 3 luni. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

7. Întrebarea ta: De ce aţi plecat de la ultimul loc de muncă după numai două luni? 
Răspunsul candidatului: Nu mi-am dat seama că va fi o atmosferă atât de monotonă. În plus, nu mai exista nici o modalitate de a promova. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

8. Întrebarea ta: De ce aţi fost şomer timp de şapte luni?
Răspunsul candidatului: Piaţa muncii a fost slabă, aşa că am ales să fac o specializare şi să muncesc ca voluntar în cadrul unui proiect ONG. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

9. Întrebarea ta: Povestiţi-mi despre un proiect care a adus doar dezamăgiri, atât pentru dumneavoastră, cât şi pentru superiorul dumneavoastră.
Răspunsul candidatului: Nu mă pot gândi la nimic acum. Toate proiectele mele s-au derulat perfect. 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

10. Întrebarea ta: Vreţi să mă întrebaţi ceva despre responsabilităţile postului? 
Răspunsul candidatului: Da. Care e programul de lucru, cam câte zile de concediu aş avea şi ce tip de asigurare medicală voi avea? 
Cum ţi se pare răspunsul: Acceptabil sau Inacceptabil?

Acordă câte un punct pentru fiecare răspuns care se potriveşte cu cele de mai jos. În medie, un candidat perfect răspunde corect la cel puţin 5 întrebări din cele 10. 
1. Inacceptabil ; 2. Accpetabil ; 3. Inacceptabil ; 4. Inacceptabil ; 5. Acceptabil ; 6. Acceptabil ; 7. Inacceptabil ; 8. Acceptabil ; 9. Inacceptabil ; 10. Inacceptabil. 

Cariera munca sfaturi pentru interviul de angajare


Conflictele de personalitate nu sunt niciodată de lăudat. Nu va exista niciodată o garanţie că acele conflicte nu se pot repeta şi la acest job. Un răspuns mai acceptabil ar viza diferenţele de abordare a sarcinilor sau în stilul de lucru dintre şef şi angajat. Un candidat perfect se informează mereu înainte de interviu, arătându-şi astfel interesul faţă de firmă. Lauda de sine nu miroase a bine, iar angajatorul poate avea o respingere completă asupra ta dacă insişti foarte mult cu laudele personale. Dacă doreşti totuşi să îţi menţionezi meritele, poţi să prezinţi diploma în care ai fost declarat "Angajatul Lunii" la un job anterior. Dacă nu, evită pe cât mai mult posibil lauda de sine. Deseori, angajatorii evită persoane care au ca principală satisfacţie banii. Orice candidat poate avea perioade de inactivitate. Angajatorii sunt foarte curioşi să ştie cum ţi-ai petrecut acea perioadă de timp. În cazul în care ai folosit-o în mod constructiv, prezintă mai multe afirmaţii sau dovezi. Un candidat trebuie să îşi arate interesul faţă de responsabilităţile pe care le are şi să îşi arate contribuţia pe termen lung. 

Fii pregătit să faci alegeri în viaţa ta şi asigură-te că faci ceea ce îţi place. Pune preţ pe cunoştinţele tale şi nu negocia niciodată mai puţin decât valorează ele. Dacă încă îţi petreci orele la un loc de muncă pe care nu-l agreezi sau nu-l consideri productiv din toate punctele de vedere, atunci este momentul să faci o alegere importantă în viaţa ta. Succesul vine mai repede dacă faci ceea ce îţi place. Este ca şi cum ai vrea să ai succes, iar în loc să ajungi la el pe drumul ce mai scurt, alegi unul mai lung plin cu capcane. 


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu