5 Greşeli pe care le fac părinţii

0 Comentarii

5 greseli pe care le fac parintii

Examenul vieţii nu este Bacalaureatul sau momentul în care îţi întemeiezi o familie. Eu consider că examenul maturităţii este atunci când ai devenit părinte. Este foarte important să ştii cum să îţi educi copilul şi cum să îl creşti. Dacă implicaţia ta ca părinte a fost notabilă, cu siguranţă vei avea parte de reversul medaliei pe viitor. Deseori îmi petrec timpul în parc, iar pe lângă mine trec fel şi fel de cupluri alături de copilaşii lor. De multe ori analizez modul în care părintele îşi face "meseria" şi am ajuns la concluzia că majoritatea părinţilor fac 5 greşeli majore în creşterea şi educarea unui copil. În opinia mea, acestea sunt cele mai frecvente 5 greşeli pe care pe fac părinţii.

5 Greşeli pe care le fac părinţii 
  • "Copilul trebuie să ştie de frică!" - "Subiectele taboo". 
    În mare parte nu sunt de acord cu această afirmaţie, deoarece pe parcurs vei pierde din calitatea relaţiei copil-părinte. Consider că este foarte important ca între tine şi copilul tău să existe o relaţie mai mult de prietenie, unde să poţi să discuţi orice subiect şi oricând, iar explicaţiile să aibă argumente foarte bune, astfel încât copilul să înţeleagă. În cazul în care copilul tău îţi ştie de frică, cel mai probabil îţi şi ascunde (îţi va ascunde) foarte multe amănunte din viaţa lui. Amănunte pe care el le discută doar cu prietenii, iar atâta timp cât relaţia ta cu el este foarte rece, copilul nu le va dezbate cu tine. Aici intră în discuţie şi educaţia sexuală care este din ce în ce mai inexistentă din partea părinţilor, aceştia preferând să evite subiectul, iar copilul să afle toate detaliile pe parcurs de pe internet. Dacă tu ca părinte cunoşti cât de importantă este viaţa sexuală şi ce rol are ea, atunci cu siguranţă vei dezbate acest subiect cu el fără ruşine. Dacă şi tu vei evita subiecte faţă de copilul tău, şi el la rându lui îşi va ascunde subiecte importante din viaţa lui. 

  • Protejare exagerată. 
    De multe ori, părinţii înţeleg greşit cuvântul "protecţie" şi recurg la fel şi fel de "programe" sau obiceiuri pe care ei le consideră sănătoase pentru copilul lor. Foarte mulţi părinţi îşi trimit copilul la culcare de după-masă. Este un lucru bun, atâta timp cât copilul tău şi-a epuizat şi ultimul strop de energie. Nu-i poţi cere unui copil de 6-8 ani să se culce de după-masă când el este plin de energie şi ar trebui lăsat să şi-o consume. Metabolismul copilului este foarte diferit faţă de cel al unui adult. Este ca şi cum mi-ai cere să dorm după ce am dormit 10 ore în continuu, iar imediat după ce m-am trezit am băut vreo 2-3 cafele. De asemenea, observ foarte mulţi părinţi cum aleargă după copil cu linguriţa de iaurt în mână, iar dacă acesta nu mănâncă, se recurge foarte uşor la violenţă. Lasă copilul să mănânce atunci când îi cere corpul, nu atunci când consideri tu că ar vrea el să mănânce. De asemenea, lasă copilul să aleagă ceea ce să mănânce. Dacă tu ai fost învăţat o viaţă cu fasole, asta nu înseamnă că şi lui îi va place tot fasolea. 

  • Subestimarea inteligenţei copilului. 
    Foarte mulţi părinţi subestimează inteligenţa copiilor. Încă de mici copiii au capacitatea de a înţelege aproape tot ceea ce se petrece în jurul lor, iar tehnologia ajută enorm în educaţia unui copil. Dacă de mic îl înveţi să îşi petreacă timpul învăţând, citind sau praticând regulat jocuri educative, atunci nu vei avea vreo problemă cu el la şcoală, deoarece copilul tău va fi complet pregătit să asimileze foarte multe lucruri noi dintr-o dată. De multe ori părinţii nu îşi susţin copilul în anumite activităţi pe care el le consideră importante, deoarece ei le consideră inutile în viaţă. În primul rând, nu poţi tu decide ce va face copilul tău în viaţă. Dacă el este foarte bun muzicant, nu îi poţi cere să devină medic sau avocat. Nu îi alege tu cariera, lasă-l pe el să decidă ceea ce îi place şi susţine-l în cursa lui spre succes. Oferă-i educaţie şi cei şapte de acasă şi crede-mă că nu te va dezamăgi în viaţă. 

  • Jignirea copilului, atât în public, cât şi în privat. 
    Cunoaşteţi replica "Te dezbrac în faţa tuturor la şcoală!" sau "Eu te-am făcut, eu te om*r!" ? Dacă da, atunci e clar că ţi-ai început "meseria" ca părinte cu stângul. Dacă îţi jigneşti copilul, nu vei face nimic altceva decât să îi răneşti sentimentele şi să îi distrugi încrederea în sine sau chiar să îi îngrădeşti orizontul de cunoaştere. Evită jignirile de orice fel, mai ales "Eşti prost!", "Nu eşti bun de nimic!" sau "Eşti pămpălău!". 

  • Nu-i oferi copilului tău o copilărie fericită. 
     Dacă tu ca părinte nu ai avut parte de o copilărie fericită, asta nu înseamnă că trebuie neapărat ca şi copilul tău să nu aibă. Oferă-i libertate şi lasă-l să îşi trăiască copilăria. Primul geam spart, primul pupic unei fete, prima boacănă făcută unui vecin, prima îngheţată măncată în exces, prima ceartă între colegi sau prima ciocolată împărţită între prieteni. 0 comentarii :

Trimiteți un comentariu