Cum putem manipula o persoană?

1 comentariu
tehnici de manipulare cum manipulam o persoana

În urma unor cercetări și ale unor experiențe personale, am ajuns la concluzia că uneltele primare folosite în manipulare sunt cele legate de insticte primare. Ne naștem cu aceste insticte pe care le dezvoltăm pe parcursul vieții noastre. Instinctele sunt împărțite în două categorii, thanatos și eros. Cele mai mari manipulări se bazează pe aceste două categorii de insticte. Probabil cel mai exploatat instict primar este frica, mai ales dacă este urmată de presiuni mari. Dacă nu ai o structură morală puternică, atunci ești mai ușor de manipulat. Coeficientul de inteligență, nivelul de prejudecată și efectul de turmă sunt și ele unelte importante în procesul de manipulare. 

Tehnici de manipulare


tehnici de manipulare cum putem manipula o persoana
Spre exemplu, să zicem că îți găsești prietena în club și dintr-o dată începi să urli și să o bruschezi. Ce se va întâmpla? Se va activa prejudecata, iar toți din club te vor crede un nesimțit și vor interveni fără a știi care este adevărata poveste. Ei doar își formează o părere despre tine pe moment (la prima vedere). Să zicem că ea ți-a furat portofelul cu câteva minute înainte. Crezi că va conta? Nu. Rezultatul? Tocmai ai trecut prin efectul halo sau cel puțin printr-o versiune a sa. Sunt bărbații mai ușor de manipulat decât femeile? Nu. Ambele sexe au puncte slabe care pot fi exploatate. O femeie te poate manipula foarte ușor prin sex-appeal. Îți poate da senzația că ești în control când de fapt nu ești. Să vă dau un exemplu. Dacă o femeie va dori să te atragă, îți va cere să o ajuți să facă cel mai banal lucru, dându-ți impresia că ești în control și va specula dorința ta de a "ajuta", iar complimentele nu se vor lăsa așteptate. Ca bărbat cum reacționezi? Cazi în plasă și te lași dus de val. De asmenea, un bărbat poate manipula ușor o femeie ridicând standardul la un nivel la care ea nu poate ajunge, iar dacă știi cum să joci rolul unui nemulțumit mai tot timpul, însă totuși oferi complimente care să o facă să își dorească mai mult, atunci o vei putea manipula constant.

Cum putem manipula o pesoana? 

1. Trebuie să știi pe cine dorești să manipulezi sau ce grup de persoane să manipulezi.
2. Exploatează instictele primare.
3. Vino cu o soluție. 
4. Motivează soluția cu argumente cât de cât bune. 
5. Finalizare. 

Spre exemplu, caută pe internet metode de copiat. Vei găsi cu sutele. Alege câteva produse relativ ieftine pe care lumea le poată cumpăra și adaugă pentru tine un comision de 50%-100%. Să zicem că o metodă de copiat costă 50-60 lei, deci prețul tău de vânzare va fi de 100-110 lei. Manipularea va începe în timpul sesiunilor, deoarece în timpul anului școlar nimănui nu-i pasă de ele. Notează-ți persoanele care au o oarecare frică de anumiți profesori/materii și vino cu o soluție pentru ca ei să treacă examenele. Soluția fiind metodele de copiat găsite pe internet, care evident costă foarte mult, însă dacă comanda este mai mare, prețul lor este doar de 100-110 lei. Demonstrează că ele sunt foarte greu de depistat, adu' argumente cât de cât bune. Poți să amplifici frica față de materia/profesorul respectiv. Spre exemplu: "Am auzit că profesorul de matematică a trecut doar 5 dintr-o clasă de 30 de elevi. Mi-au spus-o studenții care au fost aici." Nimeni nu te va contrazice, iar chiar dacă vei fi contrazis, va fi cu atât mai bine pentru tine. Vei crea confuzie ceea ce este un beneficiu tot pentru tine. Nu vor rezista presiunilor și vor accepta să cumpere produsele tale. Finalizează manipularea discret, deoarece vei dori ca studenții să te recomande și altor cunoștințe. 

Cum putem manipula o persoană la locul de muncă? 

1. Află cât de multe detalii poți despre șeful tău. 
2. Exploatează instictele primare. 
3. Vino cu soluția
4. Motivează soluția cu argumente cât de cât bune. 
5. Finalizare

Majoritatea șefilor vor ca angajații lor să muncească din greu atunci când sunt la locul de muncă, chiar și pe suplimentar dacă este nevoie. De aceea, patronii/șefii își verifică mereu subalternii. Le este frică că angajații nu prea își dau silința la locul de muncă.

Vino mereu cu o soluție. Arată că ești dedicat mereu firmei. Spre exemplu, când trece șeful prin zona ta, arată-ți implicarea. Șefii doresc ca tu să poți face mai totul, iar ei să nu fie puși la cheltuieli suplimentare. Fie că repari biroul, fie că repari niște rafturi sau calculatoare, fă-o să pară ușor pentru tine și niciodată să nu rostești cuvintele "nu știu", "nu", "nu pot". Înlocuiește-le cu "o să văd ce pot face", "am să îmi dau toată silința", ș.a.m.d. Motivează reparațiile pe care le faci atâta timp cât au legătură cu banii. "Repar biroul, deoarece s-a stricat și nu aveam nevoie acum de costuri noi de achiziție". Repetă pașii constant și cu simț de răspundere și vei căpăta admirația și respectul șefilor.

Desigur, manipularea prin insticte primare este decât o altă metodă dintre alte zeci. Categoric nu poți folosi această metodă oriunde și cu oricine. Unii pot fi manipulați prin muzică (sunete), prin limbajul non-verbal și gesturi, prin desig vestimentar, ș.a.m.d.Tehnici de manipulare

  • Dacă dorești să fii mai "special" dintr-un anumit grup de persoane, asigură-te că ești primul sau ultimul care vorbește.
  • Dacă dorești ca cineva să te ajute, deși știi sigur că în mod normal nu ar face-o, poți folosi metoda "DITF" (Door In The Face). 
Tu: "Salut, X!"
Persoana manipulată: "Salut!"
Tu: "Auzi, mă poți rezolva cu o problemă foarte importantă? Mă mut într-o altă casă și aș avea nevoie de ajutor. Ce zici?"
*Vei putea observa din gesturi răspunsul, iar dacă știi că va căuta un răspuns plauzibil prin care să te refuze, vin-o cu motivul adevărat pentru care vrei ajutor.
Tu: "Poate cer prea multe, poți totuși să îmi duci pachetul acesta la autogară? Mama mea este acolo!" 
  • Dacă dorești să vinzi un produs, poți folosi metoda promovării prin vedete. Găsește o vedetă care are în general fani tineri, între 15-30 de ani și încearcă să îți promovezi produsele prin vedeta respectivă. Poate părea costisitor la început, însă dacă vedeta va purta un tricou anume, cu siguranță o mare parte din fani și-l vor dori.


Metodele de mai sus sunt prezentate în scop informativ, iar folosirea lor se face pe propria răspundere. Dacă aveți experiențe legate de manipulare, vă aștept comentariile în secțiunea de mai jos. 

Un comentariu :

  1. Cum manipulez soțul meu? Nu răspunde afirmativ să plec din ro cu fetița noastră de doi ani și jumate iar eu am nevoie sa plec din tara și să stau cu el și fetița împreună. El orice argument ii aduc că nu pot trai fara el că mă simt singura că fetița îi duce dorul că are nevoie și de el el nu și nu. Cum ii schimb decizia? Cum îl manipulez? Va rog ajutați mă sânt disperată deja.

    RăspundețiȘtergere