5 moduri de economisire la care nu te-ai gândit [Guest Post]

5 comentarii

5 moduri de economisire bani la care nu te-ai gandit


Pentru mine, a economisi înseamnă a înceta să mai arunc aiurea bani pe geam. Asta nu înseamnă că m-apuc să rabd de foame sau că mă supun unor restricții supărătoare. Nu. Pur și simplu încerc să nu arunc banii aiurea, să nu-i las să-mi scape de prin buzunare fără ca eu să am un beneficiu de pe urma lor. 

Cu alte cuvinte, a economisi înseamnă a nu schimba mare lucru din ceea faci. Trebuie doar să fii puțin mai atent și să eviți micile erori care, în final, se transformă în cheltuieli mari. În continuare, o să-ți prezint cinci metode la care nu te-ai gândit, dar care puse în aplicare, te vor ajuta să economisești o groază de bani. Accepți provocarea?


5 moduri de economisire la care nu te-ai gândit


1. Fă-ți ordine și curățenie în frigider și cămară!

Ce-i asta? E din alt film? Nu, nicidecum! Făcându-ți ordine în frigider și în cămară există o probabilitate foarte mare de a găsi alimente cumpărate cu mai mult timp în urmă și de care ai uitat. Dacă le-ai cumpărat, probabil că ai avut poftă să le mănânci, astfel încât nu are sens să zacă acolo până când le trece termenul de garanție. Ți se pare puțin? Statisticile arată că la nivelul UE aproximativ 20% din alimente sfârșesc la gunoi în acest mod. Dacă prin  această metodă economisești 10% din prețul pe care-l dai lunar pe mâncare înseamnă mult, crede-mă!

2. Nu mai cumpăra apă îmbuteliată!

În multe cazuri, apa îmbuteliată e similară apei de la chiuvetă, dar vine cu mult marketing în spate. Uneori, așa cum s-a văzut și la noi în urmă cu ceva timp - apa îmbuteliată e mai proastă decât cea de la chiuvetă. Dacă nu te conving argumentele pe care ți le-am adus, află că apa îmbuteliată te costă de 600 de ori mai mult decât cea de la chiuvetă. Tot ți-e frică? Ia-ți un filtru cu cărbune activ care-ți dă la ieșire apă de o calitate similară celei de izvor de pe vârful muntelui. Chiar și cu această cheltuială, prețul pe care-l vei da pe apă va fi de câteva sute de ori mai mic!


3. Așteaptă două zile înainte de a cumpăra ceva mai scump de 200 de lei

Pare ciudat, dar funcționează! Dacă-ți apare un produs pe care vrei să-l cumperi și e mai scump de 200 de lei așteaptă două zile înainte de a-l cumpăra. Probabilitatea de a da în acest răstimp peste o nouă „oportunitate” care să te facă să uiți de vechea dorință este foarte mare. Și astfel, din amânare în amânare de „oportunități” eviți să-ți cumperi o groază de inutilități.

4. Schimbă-ți abonamentul de telefonie

În condițiile în care pe piață există planuri cu convorbiri și internet nelimitate e greu de înțeles de ce mai există planuri tarifare de zeci de euro pe lună. Există chiar și variante mai ieftine de-atât! Cartelele preplătite vin la pachet cu o groază de facilități la prețuri de nimic. Ți-ai evaluat planul tarifar? Dacă nu, fă-o acum!


5. Frecventează bibliotecile publice

Gratuit ai acces la o colecție impresionantă de cărți și, în unele cazuri, filme. Dacă ai copii, găsești acolo o comunitate foarte interesantă unde se organizează o grămadă de activități fascinante pentru cei mici. În plus poți avea acces la tot felul de cursuri foarte bune și care de cele mai multe ori sunt gratuite.

Andrei Constantin este editorul blogului bancare.ro, un proiect dedicat exclusiv finanțelor personale.

5 comentarii :

 1. De unde să încep? De la punctul 1. Să știi că am încercat. Și mi-a ieșit. Aveam prin congelator o grămadă de carne părăsită, de care uitasem. Așa că am economisit câteva zeci de lei. Noi bem apă de izvor, mergem după ea și o aducem acasă cu bidoanele, deci din start, cade de pe listă. Asta cu shopping-ul, o prefer și când suma trece de 100 de lei. Deh, așa cred că o să ajung bogată. Cât despre minute, abonamente și planuri tarifare, vreau să îți spun că abia aștept să scap de orange. Mai am un singur an! Mi-a plăcut acest articol și un weekend fain îți doresc.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună, Aniela!

   Este un articol interesant, iar sfaturile lui Andrei Constantin (bancare.ro) sunt folositoare. Chiar și eu m-am trezit cu produse cumpărate și nefolosite după o lungă perioadă de timp. Într-o zi chiar aveam poftă de clătite, dar nu aveam buget pentru finetti. După niște căutări prin beci am găsit 2 borcane de nutella. :))

   Ștergere
 2. imi place punctul 3 !! eu fac asa si chiar are efect , ba chiar se intampla sa nu imi mai placa deloc

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Bună, Bianca!

   Și eu fac. Când doresc să cumpăr un obiect sau produs, iar suma depășește 200 lei, sunt mult mai "curios" de produsul respectiv și îmi pun sute de întrebări și fac cercetări, iar de multe ori totul se încheie pozitiv pentru buzunarul meu.

   Ștergere
 3. Nici macar nu m-as fi gandit la mersul in biblioteci publice..

  RăspundețiȘtergere