(P) Motoarele electrice si aspiratoarele – eficienta si curatenie

0 Comentarii
Sponsor, motoare electrice au specificatii si necesitati variabile, motoare electrice, bracomotoareelectrice.ro,

Igiena este extrem de importanta, iar o locuinta cu un nivel ridicat de igiena poate imbunatati nu doar aspectul estetic la casei ci si sanatatea locatarilor. Printre inventiile care au revolutionat starea sanatatii umane se numara si aspiratorul, un dispozitiv al carui rol este de a extrage particulele de praf si mizerie de pe suprafetele din casa. Pana la inventia acestuia, mijlocul folosit pentru curatenie, matura, nu doar ca nu era foarte eficient dar era si potential periculos pentru sanatatea umana, deoarece aceasta metoda nu elimina praful si murdaria ci ridica o buna parte din ele (in special particulele fine care sunt si cele mai periculoase) in atmosfera respirabila.

Sponsor, motoare electrice au specificatii si necesitati variabile, motoare electrice, bracomotoareelectrice.ro,

Primele aspiratoare constau din perii care ridicau praful in aer si o pompa care tragea apoi aerul si praful. Modul de operare al acestui dispozitiv era insa manual, operatorul trebuind sa opereze o manivela. A urmat apoi un model care folosea o pompa pusa in actiunea unui motor termic. Acest model a avut un succes limitat, fiind mult prea mare pentru a putea fi introdus in cladiri si era montat intr-o caruta si folosit de firme de curatat. Chiar daca ar fi fost miniaturizat, imaginati-va cum ar fi sa folositi un astfel de motor cu combustie interna (practic o versiune mai mica a unui motor de masina) in interiorul apartamentului sau casei dumneavoastra. Noxele degajate in urma arderii carburantului ar fi negat orice beneficiu adus de aspirarea prafului. Bineinteles, solutia a venit din partea motoarelor electrice, care transforma energia electrica in lucru mecanic fara a produce gaze nocive sanatatii umane. Aspirarea este rezultatul diferentei in presiunea aerului. Aceasta diferenta este produsa de actiunea unui ventilator pus in miscare de un motor electric. 

Sponsor, motoare electrice au specificatii si necesitati variabile, motoare electrice, bracomotoareelectrice.ro,

Ventilatorul reduce presiunea din interiorul aparatului, tragand astfel aerul si praful prin covor, prin capul si furtunul aspiratorului si apoi pana in saculetul acestuia, unde praful se depune iar aerul trece mai departe. Aerul este apoi trecut printr-un filtru si este expulzat prin spatele aspiratorului. Rolul lui este de a filtra aditional aerul inainte de a trece prin motor. Filtrul nu este, bineinteles, 100% eficient, existand totusi un numar de particule care trec prin filtru care ajung apoi in aer, in plamanii operatorului sau se depun din nou pe suprafete. Eficienta totala nu poate fi atinsa deoarece, un astfel de filtru s-ar incarca imediat si ar deveni inficient in utilizarea de zi cu zi. 

Desi poate parea un dezavantaj major, numarul de particule este semnificativ mai mic decat in cazul altor metode de curatat. Motoarele electrice nu sunt doar folosite pentru aspiratoare ci in majoritatea aplicatiilor, fie ele domestice,comerciale sau industriale. Astfel, daca va plimbati prin casa veti putea gasi un astfel de motor in aproape toate camerele: frigderul, masina de spalat vase si mixerul din bucatarie, jucariile si aparatele de uscat parul din dormitor, masina de spalat rufe si aparatul electric de ras in baie. In domeniile comerciale si industriale puteti intalni astfel de motoare in scarile rulante din mall-uri, in lifturi de marfa sau de persoane etc. Aceasta inventie multifunctionala si extrem de raspandita isi are inceputurile cu 200 de ani urma, o data cu descoperirea principiilor electromagnetismului. Aceste principii stau la baza fiecarui motor electric. 

De fapt, un motor electric este un conductor prin care este trecut un curent electric transformandu-l intr-un electromagnet, si care este apoi introdus in interiorul campului magnetic generat fie de magneti permanenti fie de un alt electromotor. Principiul fundamental al magnetismului, polii opusi se atrag, iar cei identici se resping, este cel care va pune in miscare conductorul si in consecinta motorul. Motorul electric are doua componente principale: rotorul si statorul. Statorul este partea fixa a motorului si este compusa din carcasa, armatura feromagnetica, infasurarea statorica si bornele de alimentare. In interiorul acestuia se gaseste partea mobila, rotativa, a motorului, numita rotor care consta dintr-o armatura care sustine infasurarea rotorica (conductorul mentionat anterior) care este montata pe un ax care va livra miscarea rotativa. Intre cele doau componente mai exista o a treia, un spatiu care permite miscarea rotorului si care se numeste intrefier.

Toate aplicatiile care folosesc motoare electrice au specificatii si necesitati variabile, de aceea, ele au nevoie de cate un anumit tip de motor construit special pentru ele. Din acest motiv motoarele electrice sunt la fel de variate ca aparatele pe care le pun in functiune. O prima clasificare se poate face dupa tipul de electricitate folosita: curent continuu sau alternativ, fiecare cu avantajele si dezvantajele ei. Amandoua se impart in multe alte variatii: cu perii, fara perii, cu magneti permanenti, etc. in cazul motoarelor care folosesc curent continuu, monofazate, trifazate, cu viteza variabila, etc. in cazul motoarelor pe baza de curent alternativ. Motoarele electrice sunt atat de raspandite incat ele consuma aproximativ 60% din productia globala anuala de electricitate, iar numarul lor depasea 700 de milioane in 2012. Astazi, aproape oriunde v-ati afla in lume, puteti fi sigur ca miscarea mecanica care are loc chiar in clipa aceasta in jurul dumneavoastra, are mai mult ca sigur la baza actiunea unui motor electric.

0 comentarii :

Trimiteți un comentariu