(P) Intrebari si raspunsuri despre inmormantare si pomenirea mortilor

0 Comentarii

—Se dau 24 de metri de panza pentru a fi platite vamile insa cum se platesc ?
Acesta este un obicei babesc. Vamile nu se platesc cu autorul anumitor bunuri, ci se platesc prin pocainta si prin Spovedanie.

— Ce semnifica rostirea de catre preot la pomenirea unui mort , cuvintele nespovedit, neimpartasit si fara lumina?
La pomenirea raposatilor nu conteaza folosirea acestor termeni, ci rugaciunea pentru ei si milostenia. Dumnezeu stie ca aceia au murit nepregatiti si nu este necesar sa-L mai avertizam inca o data asupra acestui fapt.

—Daca ti-a murit cineva, in primele 3 zile este pacat sa mergi la cimitir?
Cu siguranta, nu este pacat. Pe cei dragi ii vizitezi cat mai des. Mergand zilnic la mormant, iti vei arata iubirea fata de cel plecat din sanul familiei.

—Cel care moare duminica este iertat, pentru ca ziua de duminica este sfanta.
Nu momentul sau ziua in care moare omul conteaza, ci cat de pregatit este pentru intalnirea cu Hristos, adica, sa fie spovedit si impartasit.

—Dupa saptamana luminata, urmeaza saptamana neagra in care nu se fac parastase.
Culoarea neagra, la noi, este asociata cu necazul si patima. Saptamana neagra e saptamana patimilor. Atunci, nu rugaciunile pentru cei morti sunt interzise, ci distractiile si petrecerile.

—Trebuie pusa lana in tron sub cel mort ca sa se incurce sufletul si sa nu se faca strigoi. Trebuie masurat sau legat sub forma de cruce sicriul sau corpul mortului cu o sfoara iar sfoara ingropata sub pragul casei. Mortul trebuie pazit sa nu treaca pisica peste el sau pe sub el, ca se face strigoi.
In Sf. Scriptura precum si in multe alte carti din acest domeniu nu exista nimic scris despre strigoi. Sunt multe povesti cu astfel de personaje, care raman doar povesti si nu se vor adeveri niciodata, asa cum nici zmeii nu au fost vazuti de nimeni.

—Sa nu primesti pomana de la femeia care n-a nascut copii.
Nasterea de prunci este un dar de la Dumnezeu. Primiti de la oricine caci si darurile voastre vor fi primite!

—Dupa ce te intorci de la inmormantare te speli pe miini si arunci de trei ori cu apa peste umar, in spate.
Este foarte bine sa te speli cand vii chiar si de la mort, dar nu are rost sa arunci apa inapoi peste umar, ca in mod sigur mortul a fost acoperit cu pamant si nu vine dupa tine, iar daca e sa vina moartea n-o poti alunga cu cateva picaturi de apa.

—Sa se puna o cruce acolo unde a murit un om in afara locuintei (in camp, pe marginea soselei, pe marginea apei).
In toate timpurile si in toate credintele a existat convingerea ca exista viata dupa moarte. De aceea locul in care era depus trupul trecut in nefiinta era marcat cu un  semn sfant pentru a atrage atentia oamenilor sa nu profaneze acel loc. Insa crucea pusa acolo unde a iesit sufletul nu are nici un rost pentru ca acolo nu a ramas nimic: trupul a fost dus la cimitir si pus intr-un mormant, iar sufletul a fost luat de ingeri si dus la cer. Crucea este un semn crestinesc. Ea nu-l mantuieste pe cel care o are si nici nu-l osandeste pe cei ce nu o are.

—Daca a murit fara lumanare sa nu-i faci pomana decat sambata.
Acesta este tot o teorie babeasca fara nici un temei in Biblie. In general pomenile se fac sambata pentru ca atunci Domnul Iisus Hristos a fost in mormant cu trupul. Daca are lumanare cand moare nu neaparat se mantuieste, iar daca moare fara nu neaparat se osandeste. Ziua in care se face pomana nu are nici cea mai mica importanta. Pomana trebuie facuta dupa puterea materiala si din tot sufletul. Indiferent de ziua in care se face, de la pomana nu poate lipsi coliva. In acest sens se pot efectua comenzi coliva, la orice cofetarie sau laborator prajituri care prepara coliva Bucuresti).


0 comentarii :

Trimiteți un comentariu